onsdag 12 juni 2019

Den himmelska staden

Vi kristna är likt trons fader Abraham på väg någonstans. Abraham lämnade på Guds befallning staden Ur, kanske den mest "utvecklade" civilisationen på den tiden.

Och så sitter han efter en tid där i det utlovade landet i sitt tält, kanske i öknen. "I tron levde han i löfteslandet som i ett främmande land"

Han bodde i tält tillsammans med Isak och Jakob som var medarvingar till samma löfte. Varför? Han väntade på staden med de fasta grundvalarna vars skapare och byggmästare är Herren Gud.

Mänsklig teknik kan bygga otroliga saker. Du kan bo och verka i massiva komplex där du inte är beroende av väder och vind. Du kan köpa och sälja om du har tid, krafter, pengar och vilja. Men det är inte för evigt.

När Herren på gamla testamentets tid steg ner för att bese staden som sedermera fick namnet Babel då den lämnades halvfärdig säger han: ”Se, de är ett enda folk och de har ett enda språk. Detta är deras första tilltag, och härefter ska ingenting vara omöjligt för dem vad de än beslutar sig för.

När man ibland med förundran betraktar de byggnadsverk som mänsklig förmåga kan åstadkomma slås man av tanken att hurudana är då inte de byggnadsverk som Gud berett och bygger.

Redan Abraham insåg att Guds byggnadsverk är bestående. Rost och mal kan inte bryta ner det. Det finns inte heller någon risk att det lämnar halvfärdigt då himmelens och jordens skapare själv bygger genom sitt ord.

Hur ser en himmelsk stad ut? En stad där synden inte bryter ner. Visst blir det spännande att en dag se den himmelska dimensionen. Hur ljuvligt blir det inte då Gud själv är byggmästaren.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar